Postanite partner sonca z Gorenjem Solar

22.5.2012
Na sejmu Energetika v Celju se predstavlja tudi Gorenje Solar, ki investitorjem v Sloveniji ponuja celostno izvedbo sončnih elektrarn. Gorenje je program Solar ustanovilo pred tremi leti kot odgovor na  hitro rastoči trg obnovljivih virov energije, še posebej fotovoltaike. Najdete jih v hali L1, razstavni prostor št. 64.

Program Gorenje Solar, ki uspešno povezuje znanje in izkušnje iz posameznih dejavnosti Gorenja, naj bi se v skladu s pričakovanim razvojem panoge razvijal izredno hitro in se v nekaj letih razvil v vodilnega ponudnika sončnih elektrarn na Balkanu. Gorenje Solar ima danes na slovenskem trgu 10-odstotni tržni delež.

Rok Lesjak, direktor programa Gorenje Solar: »Doslej smo svoje aktivnosti izvajali le na slovenskem trgu, vendar je naš srednjeročni cilj internacionalizacija programa Solar. Lani  smo tako naredili prve korake na Hrvaškem. Napovedi za panogo v tem letu so nekoliko nehvaležne, saj je panoga odvisna predvsem od pogojev zagotovljenega odkupa električne energije. Pričakujemo rahlo umiritev rasti panoge na globalni ravni, vendar v Gorenju Solar kljub temu načrtujemo nadaljnjo rast obsega aktivnosti in posledično prihodkov

Program Gorenje Solar s svojo ponudbo v prvi vrsti nagovarja predvsem podjetja, saj imajo le-ta na voljo večje strešne površine in lažji dostop do virov financiranja, vendar opremlja s sončnimi elektrarnami tudi individualna gospodinjstva. Doslej je Gorenje Solar postavilo več kot 40 sončnih elektrarn, s skupno močjo več kot 5 MW, kar ustreza oskrbi več kot 1.200 gospodinjstev in znižanju emisij toplogrednega plina CO2 za 2.900 ton na letni ravni.
S sončno elektrarno so opremljene tudi nekatere stavbe Gorenjevih družb na lokacijah v Velenju, Šoštanju in Mariboru.

Celovita storitev sončne elektrarne na ključ

Investitorjem lahko v Gorenju Solar v sklopu sončnega paketa ponudijo celovito storitev sončne elektrarne na ključ – od prve zamisli in izračunov do ugodnega financiranja, zavarovanja, pridobitve vseh ustreznih dovoljenj in soglasij, pomoč pri pripravi projektne dokumentacije ter prevzem celotne izvedbe del na terenu.

Ponujajo tudi prodajo že zgrajenih sončnih elektrarn z vso urejeno dokumentacijo. Če pa ste lastnik večje strešne površine, katero bi želeli oddati v najem, vam pomagajo pri iskanju investitorjev za postavitev sončne elektrarne od katere potem mesečno prejemate določen odstotek prihodka od proizvedene električne energije.

Zagotovilo kakovosti naložbe

Gorenje Solar zagotavlja postavitev sončne elektrarne z vgradnjo visoko kakovostnih komponent za doseganje najvišje proizvodnje električne energije ter garancijami na delovanje sončne elektrarne in na proizvodnjo električne energije. Z razvojem svojega lastnega nadzornega sistema delovanja sončnih elektrarn na daljavo in s sprotnim spremljanjem vsake posamezne sončne elektrarne po poteku dveletne garancije na izvedbo del nudijo tudi nadaljnje vzdrževanje sončnih elektrarn.

Upravičenost investicije zagotovoljena

Investitorju je v osnovnem interesu, da se mu naložba čim prej povrne in da ustvari dobiček. Vzemimo primer strehe, velike 400 m2, ki je obrnjena na južno stran. Na streho torej lahko postavimo sončno elektrarno v velikosti približno do 50 kWp. Vrednost investicije je odvisna od izbranih fotonapetostnih modulov, razsmernikov in ostale opreme. Banke so običajno pripravljene financirati investicijo do 80, z zastavo nepremičnine pa tudi do 100 odstotkov. V tem primeru se investicija povrne v približno 6 - 8 letih, odvisno od načina financiranja. Višji je lasten vložek kapitala, prej se bo investicija v sončno elektrarno povrnila.
Postavitev sončne elektrarne z vršno močjo 385,58 kWp na ravno streho z naklonsko podkonstrukcijo na proizvodnih objektih podjetja Maksim d.o.o. v Celju.
Postavitev sončne elektrarne na naklonsko streho kmečkega turizma Brunček v Kamnici z vršno močjo 25,38 kWp
Sončna elektrarna na objektu INPOS Celje z vršno močjo 494,91 kWp
Talna postavitev, postavljena na Hrvaškem